
Bahan-Bahan
1 bungkus tepung beras
1 cawan gula halus
2.5 cawan santan pekat
5 cawan air panas
1/2 cawan jus pandan
Garam secukup rasa
Daun pisang (potong empat segi)
Cara Penyediaan
1. Bancuh satu cawan tepung beras bersama pati santan serta garam (secukup rasa).
2. Ketepikan.
3. Adunan A: Bancuh tepung yang selebihnya dengan air panas, jus pandan dan kacau hingga cair (jangan terlalu cair).
4. Adunan B: Bentukkan daun pisang menjadi empat persegi.
5. Jerangkan air kukusan.
6. Apabila mendidih atur acuan daun pisang diatas dulang.
7. Masukkan 1 sudu teh gula ke dalam setiap acuan.
8. Setelah itu bolehlah dikukus. Bila adunan B telah beku, tuangkan adunan A ke atasnya.
9. Setelah itu kukus lagi sehingga masak.
No comments:
Post a Comment