
Bahan-bahannya:
minyak untuk menumis
2 biji kelapa- diambil santan
1 kg ikan kembung, di ambil isi saja
3 camca besar serbuk kacang kuda
2 camca besar air limau nipis
mi laksa di celur
Bahan-bahan di kisar:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 camca teh halia
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh serbuk cili
2 camca besar minyak bijan
4 camca besar minyak kacang
3 tangkai cili merah
1 camca teh belacan
1 camca besar sos ikan
Bahan-bahan hirisan
daun bawang
daun ketumbar
bawang besar
bawang goreng
telur rebus
sambal udang kering(seperti sambal tumis)
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan bahan kisar hingga wangi. Masukkan santan, isi ikan, serbuk kacang kuda dan air limau nipis.
2. Masak hingga pekat sebelum dihidang bersama laksa.
No comments:
Post a Comment