
Bahan
- 1 ekor ikan siakap - ni kita goreng dgn tepung berempah segera jek!
Bahan Cincang Halus
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos
- 2 camb cili kisar
- 1 camb sos tomato
- 2 camb sos plum
- 2 camb gula pasir
- 2 camb sos cili
- 1 camb jus limau nipis
- 1 camt kicap manis
Cara Memasak
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hingga ikan masak. (kita goreng je ikan siakap td dgn tepung berempah ye!)
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan(guna air biasa je sbb x kukus ikan) dan garam serta gula.
- Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
No comments:
Post a Comment